De uitbreiding van Hondensportsamenwerken

       Praktijk Speuren:

       Hondensportsamenwerken gaat vanaf maandag 7 september en vrijdag 11 september

       starten met de cursus praktijkspeuren. 

Trainingslocatie omgeving Goirle

  •    Praktijkspeuren:  maandag  / vrijdag  ( beide voormiddag)

      voor meer info neem contact op met  Michel 06-47548760

 

Bij praktijkspeuren werkt een hond, samen met zijn geleider (handler) een menselijk spoor uit. Iemand heeft een bepaalde route gelopen en zich aan het eind verstopt.

Dit geurspoor ontstaat doordat de vermiste, huidschilfers verliest en aan deze huidschilfers kleven vetzuren. Deze zijn voor ieder mens uniek. Voor de hond zijn deze vetzuren het belangrijkste geurelement om te volgen. De hond leert de specifieke persoonsgeur van een persoon te volgen en andere geuren te negeren.

Bij praktijkspeuren wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke driften van de hond. De hond speurt op zijn eigen natuurlijke manier. Het maakt niet uit hoe hij speurt, als het doel maar zo snel mogelijk wordt bereikt. Speuren is een concentratiesport en wij gaan de hond leren om zich steeds langer te concentreren, het wordt de taak van de baas om hem goed te leren lezen.

In de training wordt de moeilijkheidsgraad stapsgewijs verhoogd en worden steeds moeilijkere scenario’s uitgewerkt. Zo variëren we de lengte en oudheid van sporen, worden er verleidingsporen gebruikt, loopt de ‘vermiste’ over verschillende ondergronden en speuren we in verschillende omgevingen, met afleiding van mensen, dieren, verkeer, andere geuren etc. Dit vergt een zeer grote concentratie van de hond. De hersencellen worden flink aan het werk gezet. Hij moet als het ware steeds een moeilijkere puzzel oplossen.

Voor wie is praktijkspeuren geschikt?
Praktijkspeuren is er voor iedereen, voor jong en oud (geld voor zowel baas als hond), voor grote en kleine rassen, en zelfs honden met een klein mankementje kunnen leren speuren. Het speuren is altijd aangelijnd, als dit niet zo zou zijn dan zou je hond in no-time de vermiste persoon vinden en ben jij je hond én de vermiste persoon kwijt.

Moet mijn hond al iets kunnen?
Het leuke van speuren is dat iedere hond al kan speuren! Dus de hond hoeven wij bijna niets meer te leren. Het enige wat we gaan trainen is dat ie zich steeds langer leert concentreren. De grootste uitdaging is voor de baas. Die moet gaan leren om zijn of haar hond te gaan lezen. Want iedere hond speurt anders en geeft andere signalen af als ie op het spoor zit of juist als ie het spoor kwijt is. Door samen zo intensief bezig te zijn is praktijkspeuren een hele mooi teamsport om te doen met je hond. De combinatie van zowel geestelijke als lichamelijke inspanning maakt praktijkspeuren tot een ideale hondensport.